Polcom pomaga przedsiębiorstwom w spełnieniu wymogów RODO

Polcom Data Center, dzięki współpracy z firmą eSecure udostępnia usługę Security Operations Center (SOC) odpowiadającą na nowe regulacje w zakresie RODO/GDPR oraz na ustawę o cyberbezpieczeństwie, które zaczną obowiązywać od maja 2018 roku.

- Podejmując decyzję o wdrożeniu usługi SOC, ważny był dla nas wybór partnera, który pozwoli naszym klientom nie tylko na zwiększenie poziomu bezpieczeństwa, ale także pozwoli na dostosowanie się do nowych przepisów. Potężne wycieki danych osobowych dowodzą, że wdrożenie takich rozwiązań jest koniecznością - mówi Paweł Fundament, wchodzący w skład zespołu odpowiedzialnego za SOC w Polcom Data Center. Według nowej ustawy do obowiązków przedsiębiorców będzie należało zgłaszanie naruszeń do właściwego organu do 72 godzin od wykrycia incydentu bezpieczeństwa. Ponadto, w ramach przepisów RODO, administrator danych osobowych będzie miał obowiązek usunięcia lub przeniesienia danych osobowych na życzenie ich właściciela.

Usługa SOC działająca w trybie 24/7, pozwala na automatyzację wielu złożonych i czasochłonnych procesów zarządzania bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie. Zastosowanie SOC zwiększa efektywność procesów zarządzania bezpieczeństwem oraz ułatwia spełnienie wymagań prawnych i standardów bezpieczeństwa w przedsiębiorstwach (m.in. KNF, PCI-DSS, RODO, ustawa o cyberbezpieczeństwie).

Jak dodaje Paweł Fundament - Celem usługi SOC jest umożliwienie naszym klientom szybszej reakcji na różnego rodzaju cyberataki oraz rozwiązuje problem związany ze spełnieniem wytycznych zawartych w regulacji RODO. To niezwykle ważne, ponieważ jak podają raporty branżowe liczba cyberataków stale wzrasta - np. w Polsce w 2016 roku współczynnik ten wzrósł aż o 46%.

Całodobowa opieka 3 linii wsparcia inżynierów Polcom oraz automatyzacja wykrywania i raportowania incydentów związanych z cyberbepieczenstwem tworzą integralne rozwiązanie, pozwalające na wprowadzenie w przedsiębiorstwach spójnej polityki bezpieczeństwa i optymalizację kosztów. Warto zauważyć, że Polcom, jako jeden z największych ośrodków przetwarzania danych w Polsce dysponuje wyspecjalizowaną kadrą inżynierów oraz świadczy swoje usługi w oparciu o dwie lokalizacje.

-Takie wydarzenia jak choćby potężny wyciek danych osobowych ponad 57 mln użytkowników Ubera, pokazują, że wprowadzenie w przedsiębiorstwach spójnej polityki związanej z cyberbezpieczeństwem i odpowiednie zarządzanie ochroną danych osobowych mogą ustrzec przedsiębiorstwa przed startami finansowymi, wynikającymi choćby z niedostosowania się do nowych przepisów oraz utratą dobrego wizerunku – podkreśla Paweł Fundament.

Jak zauważa Ewa Pasewicz, Wiceprezes firmy eSecure, specjalizującej się w tworzeniu oprogramowania podnoszącego poziom bezpieczeństwa w firmach: Nowe rozporządzenia i dyrektywy mają za zadanie zwrócić uwagę na uporządkowanie obszaru bezpieczeństwa teleinformatycznego. Obok potencjalnych kar, którymi wszyscy straszą w kontekście naruszenia, należy pamiętać, że nadrzędnym celem jest działanie prewencyjne. Wtedy możemy spać spokojnie, bo wiemy że najbardziej krytyczne procesy w organizacji są monitorowane i mają najwyższy priorytet. Takie uporządkowanie jest możliwe dzięki narzędziom informatycznym, które zawierają ogromną bazę wiedzy i podpowiadają scenariusze postępowania. GDPR/RODO pokazuje, że każda instytucja powinna zwrócić uwagę na te aspekty. Zarówno po to, aby nie utracić wizerunku, ale i po to, aby być przygotowanym do ewentualnej kontroli nadzorcy, który będzie weryfikował przeprowadzaną analizę ryzyka, adekwatne środki zabezpieczeń czy sposób obsługi incydentów. Bardzo nas cieszy, że taki Partner jak Polcom wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom i dostarcza usługę GDPR i SOC zarówno dla małych, jak i dużych Przedsiębiorstw. Usługa abonamentowa pozwala na korzystanie z zabezpieczenia na najwyższym poziomie w bardzo przystępnej cenie. Cieszymy się na tą współpracę  i życzymy wielu sukcesów.

Jeżeli chcielibyście Państwo dowiedzieć się więcej na temat usługi SOC w Polcom zapraszamy do pobrania poniższych materiałów: