SKANSKA przenosi swoje zasoby informatyczne do chmury obliczeniowej Polcom

Skanska S.A. należy do Grupy Skanska, której historia sięga 1887 roku. Grupa należy do największych firm budowlano-deweloperskich na świecie. Zatrudnia około 38 tys. osób w Europie i w Stanach Zjednoczonych, osiągając w 2018 roku przychody na poziomie 170 miliardów SEK.

Spółka chcąc wzmocnić bezpieczeństwo danych i jednocześnie zmniejszyć wydatki w obszarze IT, zdecydowała się na przeniesienie swoich zasobów informatycznych do chmury obliczeniowej Polcom. To część koncepcji Skanska S.A., która zakłada dostarczanie coraz bardziej efektywnych rozwiązań dla biznesu.

" Zdecydowaliśmy się przenieść nasze zasoby do chmury, by móc w pełni koncentrować się na kluczowych elementach z punktu widzenia biznesowego, czyli na dostarczanych usługach, a nie na utrzymaniu infrastruktury. Dzięki temu możemy sprawniej odpowiadać na zmieniające się potrzeby biznesu i pracowników firmy. Przyszłość zasobów informatycznych Skanska jest w chmurze, a migracja infrastruktury i zmiana sposobu jej zarządzania oraz utrzymania to początek ewolucji " mówi Bartosz Sornat, Dyrektor IT w Skanska S.A.